Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Praktická funkce "soudkovitých nádob" ze sklonku doby bronzové. Experimentální výroba a užití specifického keramického tvaru.
KADLEČÍKOVÁ, Barbora
Práce se zabývá soudkovitými nádobami, objevujícími se v mladší a pozdní době bronzové. Je rozdělena na teoretickou a experimentální část. Teoretická část se zaměřuje na stav poznání soudkovitých nádob, jejich formální definici a podobné tvary z jiných období. V další části jsou rozebírány jednotlivé hypotézy, týkající se jejich praktického využití. Experimentální část se týká výroby a výpalu nádob a stloukání másla.
Charakter komoditní vertikály mléko - mléčné produkty
Bínová, Alice
Bakalářská práce se věnuje charakteristice komoditní vertikály mléka a mléčných výrobků v rámci agrobyznysu v České republice. V práci je vysvětlena komoditní vertikála obecně se zaměřením na komoditu s mlékem. Analyzuje a hodnotí stavy dojného skotu, produkci syrového mléka, nákup syrového mléka mlékárnami, spotřebu polotučného mléka a másla a jejich cenové hladiny v jednotlivých agrárních trzích od roku 2010–2020. Je zde uvedena charakteristika a popis výroby vybraných mléčných výrobků a zároveň popisuje mlékárenský sektor v České republice. Na základě zjištěných výsledků je v práci vyhodnocena soběstačnost v mlékárenském průmyslu, kdy je možnost navýšit vývoz mléka a mléčných výrobků do zahraničí. Cenové hladiny této komodity jsou určovány podle celosvětových cen, u kterých je naše syrové mléko pod průměrem ceny Evropské unie.
Mléčné výrobky ve výživě člověka, legislativní značení v ČR; informovanost a preference spotřebitelů
Dovolová, Barbora ; Kudlová, Eva (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce hodnotí značení mléčných výrobků na našem trhu, a to na základě požadavků stanovených českou legislativou. Sleduje také chuťové preference spotřebitelů a jejich zájem a informovanost týkající se značení mléčných výrobků. V teoretické části je pojednáno o historii mlékárenství a o významu mléčných výrobků ve výživě člověka. Další kapitoly uvádí jednotlivé mléčné produkty, u nichž je vždy popsána výroba, rozdělení na druhy a značení. Praktická část odhaluje, zda jsou etikety mléčných výrobků označovány v souladu s českou legislativou. Výsledky jsou prezentovány formou obrázkovo-tabulkového atlasu. Dále práce zkoumá, zda se dospělá veřejnost zajímá o značení mléčných výrobků, jak se v sortimentu orientuje, a které mléčné výrobky lidé v konzumaci preferují. Hodnocení výrobků bylo provedeno ve 2 velkých obchodních řetězcích v Jablonci nad Nisou fotografickým zdokumentováním. Bylo zjištěno, že většina výrobců označuje mléčné produkty správným způsobem. Zjištěné odchylky se týkaly většinou výživových údajů nebo značení alergenů. Jedná se o poměrně novodobé požadavky, ale jistě velmi důležité. Dotazníkovým šetřením bylo zjištěno, že 68 % lidí dobrovolně čte údaje uvedené na mléčných výrobcích. Většina dotázaných konzumuje především mléko, jogurty a tvrdé sýry. Výzkum také ukázal, že orientace...
Mléčné výrobky ve výživě člověka, legislativní značení v ČR; informovanost a preference spotřebitelů
Dovolová, Barbora ; Kudlová, Eva (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce hodnotí značení mléčných výrobků na našem trhu, a to na základě požadavků stanovených českou legislativou. Sleduje také chuťové preference spotřebitelů a jejich zájem a informovanost týkající se značení mléčných výrobků. V teoretické části je pojednáno o historii mlékárenství a o významu mléčných výrobků ve výživě člověka. Další kapitoly uvádí jednotlivé mléčné produkty, u nichž je vždy popsána výroba, rozdělení na druhy a značení. Praktická část odhaluje, zda jsou etikety mléčných výrobků označovány v souladu s českou legislativou. Výsledky jsou prezentovány formou obrázkovo-tabulkového atlasu. Dále práce zkoumá, zda se dospělá veřejnost zajímá o značení mléčných výrobků, jak se v sortimentu orientuje, a které mléčné výrobky lidé v konzumaci preferují. Hodnocení výrobků bylo provedeno ve 2 velkých obchodních řetězcích v Jablonci nad Nisou fotografickým zdokumentováním. Bylo zjištěno, že většina výrobců označuje mléčné produkty správným způsobem. Zjištěné odchylky se týkaly většinou výživových údajů nebo značení alergenů. Jedná se o poměrně novodobé požadavky, ale jistě velmi důležité. Dotazníkovým šetřením bylo zjištěno, že 68 % lidí dobrovolně čte údaje uvedené na mléčných výrobcích. Většina dotázaných konzumuje především mléko, jogurty a tvrdé sýry. Výzkum také ukázal, že orientace...
Mléčné vysokotučné produkty s obsahem probiotik
Šebestová, Kateřina ; Potůčková, Miroslava (vedoucí práce) ; Ivana, Ivana (oponent)
Cílem bakalářské práce bylo shrnout současné poznatky týkající se aplikace probiotických kultur mikroorganismů do vysokotučných potravinářských matric, mléčných i nemléčných, a zjistit jejich potenciál pro vývoj probiotických sušenek. Probiotika jsou definována jako živoucí mikroorganismy, které po požití v určitém množství poskytují konzumentovi zdravotní výhody nad rámec základní výživy. Lze je požívat ve formě běžně dostupných potravin s přidanou hodnotou nebo výživových doplňků. Nejčastěji potravinářsky využívané kmeny probiotických mikroorganismů jsou bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus, Streptococcus, Bifidobacterium sp.). Mezi jejich prospěšné účinky na lidský organismus patří mimo jiné imunostimulační, antibiotický, antihypertenzní, hypocholesterolemický, antikarcinogenní, antialergenní a antidiabetický účinek a zmírňování projevů laktózové intolerance. Jako nosiče probiotických kmenů bakterií mléčného kvašení byly s výhodou vyzkoušeny různé mléčné i nemléčné matrice s vysokým obsahem tuku. Z nemléčných produktů lze jmenovat dresink, potenciál má také čokoláda. Nejčastěji jsou ale probiotika inkorporována do mléčných výrobků. Tradičními nosiči jsou fermentované mléčné produkty, zejména jogurt, tvarohy a sýry. Stále oblíbenější jsou také probiotické mražené krémy. Probiotický kmen Lactobacillus paracasei subsp. paracasei LBC 82 pak byl úspěšně použit při výrobě smetanového dezertu. Práce zabývající se vývojem probiotických sušenek dosud nejsou k dispozici. Na základě výsledků dostupných studií lze však předpokládat, že matricemi vhodnými pro tento účel jsou sušenkové náplně na smetanovém, jogurtovém a tvarohovém základu a čokoláda ve formě složky sušenkového těsta, náplně či polevy.
Vliv společného zemědělského trhu EU na český trh s mlékem a mléčnými produkty
Konvalinová, Vendula
Tato bakalářská práce se zabývá vlivy společného zemědělského trhu EU na český trh s mlékem a mléčnými produkty. Za pomocí VAR modelu jsou zkoumány kauzální vztahy mezi průměrnými cenami zemědělských výrobců za syrové kravské mléko v České republice, v Bavorsku a na Slovensku. Grangerova kauzalita je také ověřována mezi jednotlivými průměrnými cenami mléka a másla v České republice. Pro množství nakoupeného syrového mléka do mlékáren v České republice jsou vytvořeny předpovědi založené na modelu SARIMA. Všechny časové řady jsou zpracovány pro období od ledna 2008 do prosince 2013 a patřičně charakterizovány.
Využití NIR spektroskopie při kontrole jakosti šlehaného podmáslí
Fukačová, Ludmila
Diplomová práce v úvodu seznamuje s technologií výroby másla. Dále objasňuje historii, složení, využití másla, ale i jeho sortiment. Při výrobě másla vzniká vedlejší produkt zvaný podmáslí, kterému se věnuje další část práce. Je zde popsána technologie výroby podmáslí a jeho složení. Práce se také zaměřuje na pozitivní vliv kysaného podmáslí při pravidelné konzumaci, což je hlavně způsobeno obsahem prospěšných bakterií mléčného kysání. Závěrečná část literárního přehledu přibližuje význam a využití spektroskopie měřené v infračervené oblasti záření. Blíže pak objasňuje význam blízké infračervené spektroskopie. Dále stručně charakterizuje problematiku chemometrie, která vysvětluje použité statistické metody při vyhodnocování výsledků měření této diplomové práce. V praktické části bylo hodnoceno 40 vzorků kysaného podmáslí z obchodních řetězců, u kterých bylo analyzováno pH, titrační kyselost, sušina, tuk a bílkoviny. Po proměření vzorků na spektroskopu Nicolet FT NIR v rozsahu spektra 4 000 až 10 000 cm-1 byly výsledky vyhodnoceny programem TQ Analyst a pomocí párového T-testu na střední hodnotu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.